Telefoonkosten

Zakelijke telefoonkosten zijn voor zelfstandig ondernemers over het algemeen aftrekbaar van de winst. De belastingdienst heeft deze kosten opgenomen in het overzicht zakelijke kosten.

Welke kosten zijn aftrekbaar?
De kosten van het abonnement en de gesprekken voor de mobiele telefoon, die jij als ondernemer gebruikt zijn aftrekbaar van de winst. Voorwaarde is dat de kosten wel zakelijk zijn. Volgens de fiscale regeling betekent dat voor tenminste 10%. De BTW mag je dan uiteraard verrekenen in de aangifte omzetbelasting.
Ook de aanschaf van een mobiele telefoon in combinatie met een sim only abonnement mag je opgeven als aftrekpost.

Het maakt voor de belastingdienst niet uit of je de kosten via een zakelijke of privé rekening betaalt. Alhoewel het natuurlijk een stuk overzichtelijker is om dit gescheiden te houden. Overweeg eventueel om een wijziging van het bankrekening nummer door te geven als je gebruik maakt van een zakelijke rekening.

Vaststellen zakelijke deel
Omdat je jouw mobiele telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt om te bellen, te appen, te internetten, te navigeren, etc., is het lastig om het zakelijke deel exact te berekenen.
Je mag daarom van de belastingdienst het zakelijk deel naar redelijkheid inschatten.
Zorg ervoor dat je deze verdeling ook kunt onderbouwen voor het geval daar achteraf vragen over gesteld worden.

Kosten vaste telefoon
De kosten van het abonnement van een vaste telefoon in huis zijn niet aftrekbaar van de winst. Ook niet als je thuis een kantoor hebt. Voor ondernemers zijn de zakelijke gesprekskosten uiteraard wel aftrekbaar.
Als je op kantoor een tweede aansluiting hebt, die zakelijk gebruikt wordt dan zijn van deze tweede aansluiting wel alle kosten aftrekbaar.

Zakelijk abonnement voor ZZP’ers
Als ZZP’er ben je niet verplicht om een zakelijk abonnement af te sluiten. Als het abonnement maar op jouw naam staat, dan zijn de gemaakte kosten aftrekbaar.
Doordat de Wet op de Omzetbelasting zegt dat bij een eenmanszaak de natuurlijke persoon altijd eigenaar en ondernemer is, maakt het niet uit welke naam de onderneming heeft.

Zorg wel voor een factuur met BTW-specificatie!

%d bloggers liken dit: