Zakelijk gebruik privé auto

De kosten van een privé auto zijn niet aftrekbaar van je winst. Je mag echter wel een bedrag rekenen voor zakelijke kilometers. Het standaardbedrag dat je mag aftrekken voor zakelijke ritten is € 0,19 per gereden kilometer, inclusief *woon-werkverkeer.

Daarnaast mag je de BTW aftrekken over het onderhoud en gebruik van de auto, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Voor privé ritten is geen BTW aftrek mogelijk, hieronder valt ook het *woon-werkverkeer.

Dat is een beetje verwarrend dus! Je mag het woon-werkverkeer voor het rekenen van de zakelijke ritten wel meenemen, maar voor de BTW aftrek niet.

Voor het bepalen van het privégebruik maakt het uit of je een kilometeradministratie bijhoudt.

Wel een kilometeradministratie
Als je een sluitende kilometeradministratie bijhoudt, dan kan je met behulp hiervan de verhouding berekenen tussen zakelijk en privé gebruik. Houd hierbij rekening met zakelijk gebruik dat betrekking heeft op belaste of vrijgestelde omzet. Zo bepaal je welk bedrag aan BTW je voor onderhoud en gebruik in mindering mag brengen.

Geen kilometeradministratie
Houd je geen kilometeradministratie bij, dan mag je alle BTW over het onderhoud en gebruik aftrekken. Dan moet je aan het einde van het jaar de afgetrokken BTW corrigeren. Dit doe je door 1,5% van de catalogusprijs (inclusief BTW en BPM) aan te geven als verschuldigde BTW.  

BELANGRIJK: Bewaar alle bonnen van onderhoud en brandstof!

*woon-werkverkeer
Met woon-werkverkeer wordt bedoeld het heen en weer reizen van de woonplaats naar een vaste werkplaats. Heb je geen vast werkadres? Dan gelden alle reizen van de woonplaats naar een bedrijfsadres als woon-werkverkeer. Hieronder valt ook het af en toe reizen van de woonplaats naar het bedrijfsadres om daar bijvoorbeeld materialen op te halen.
Reizen van en naar andere plaatsen dan de hiervoor bedoelde vaste werkplaats of het bedrijfsadres gelden niet als woon-werkverkeer.

Bovenstaande is de definitie van woon-werkverkeer van de belastingdienst.