Urenadministratie

Een urenadministratie is het bijhouden van het aantal uren dat je in de onderneming steekt. Misschien niet het leukste klusje en niet verplicht, maar wel verstandig!

Voordelen urenadministratie
Het bijhouden van een urenadministratie biedt een aantal voordelen. Het geef inzicht, het helpt bij het bepalen van het uurtarief en het biedt fiscale voordelen. Als je kunt bewijzen, door middel van het bijhouden van een deugdelijke urenadministratie, dat je voldoende uren werkzaam bent geweest in je onderneming dan heb je recht op verschillende fiscale voordelen.

Deze voordelen zorgen ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Om als ondernemer gebruik te kunnen maken van deze voordelen, moet je voldoen aan het door de belastingdienst bepaalde urencriterium.

Urencriterium
Je voldoet aan het urencriterium als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
– Je besteedt minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming. Dit komt neer op  gemiddeld 25 uur per week (onderbrak je het werk door zwangerschap, dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren).
– Je moet meer tijd besteden aan uw onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld in loondienst.

Haal je de 1225 uren niet, dan kun je wel ondernemer zijn, maar heb je geen recht op de fiscale voordelen. Heb je wel recht op de fiscale voordelen, dan kun je de zelfstandigenaftrek en startersaftrek toepassen.

Welke uren mag je meetellen
Voor het urencriterium gelden alle uren, die je voor je onderneming maakt. Als fulltime ondernemer hoef je je vaak geen zorgen te maken over je aantal uren. Als parttime ondernemer blijkt dit lastiger. Noteer alle directe en indirecte uren. Directe uren, zijn de uren die je declareert aan je opdrachtgever. Indirecte uren, zijn de uren die je steekt in voorbereidingen, opleidingen, het werven van nieuwe opdrachtgevers, het bijhouden van de administratie, het up-to-date houden van de website, reistijd, enz. Houd het realistisch!

Let op: als je in de loop van een jaar een onderneming start, dan moet je nog steeds minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden. Je mag dan dus de uren niet naar rato tellen.