BTW-nummer

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Het nieuwe btw-identificatienummer is niet langer gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN).

Het burgerservicenummer is een vertrouwelijk, uniek persoonsnummer bedoeld voor privé communicatie tussen burgers en overheid. Bij eenmanszaken is dit BSN via hun huidige btw-nummer vrij toegankelijk. Iedereen kan via je website of facturen jouw persoonlijke BSN achterhalen en daar is al jaren weerstand tegen. Het maakt ondernemers kwetsbaar voor identiteitsfraude.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de Belastingdienst in december 2018 een verbod op voor het verwerken van het BSN in het btw-identificatienummer. Dit is volgens de AP namelijk in strijd met de nieuwe privacywet AVG, die sinds 2018 van kracht is.
De AP oordeelde dat er een ander systeem moest komen en verplichtte de Belastingdienst voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen. 

Dat alternatief is nu in werking gesteld. Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor het eind van dit jaar een ander btw-nummer toegewezen. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt.

Dit nieuwe btw-identificatienummer moet vanaf 1 januari 2020 worden gebruikt op je facturen, website en bij alle transacties op basis van EU-regelgeving en handelsverkeer binnen de EU. Denk er dus aan om dit aan het eind van het jaar aan te passen in je administratie.

Een belangrijk aandachtspunt is dat je bij de communicatie met de Belastingdienst voorlopig nog je oude btw-nummer blijft gebruiken, óók na 1 januari 2020. Dit komt doordat nog niet alle ict-systemen van de Belastingdienst op tijd zijn ingericht. 

De Belastingdienst streeft er naar om op de langere termijn één btw-nummer te hanteren. Maar je hebt dus tijdelijk twee verschillende btw-nummers: 

  1. Het nieuwe btw-nummer gebruik je extern op facturen, website en bij contacten met klanten en leveranciers.
  2. Het oude btw-nummer gebruik je bij de communicatie met de Belastingdienst.